La miel ¿Cuáles son sus beneficios y propiedades?

La miel ¿Cuáles son sus beneficios y propiedades?

En aquest article destacarem el més important dels diferents tipus de mel que podem trobar. Determinarem les característiques i propietats més importants i donarem a conéixer algunes formes d'aplicació del producte.

La mel de flor del taronger compta amb característiques, propietats i formes d'aplicació que tractarem en aquest article. En primer lloc, és important saber que és produïda per les abelles del llevant espanyol, concretament quan *liban les flors dels cítrics. 

Quant a les seues característiques principals, sabem que és un producte bastant dens a causa de la quantitat elevada de sucre que conté. Així doncs, a causa d'aquesta densitat, la mel de flor del taronger es conserva excepcionalment i, en moltes ocasions, si es conserva en llocs freds, resulta fins a difícil de manipular. Podem destacar aquesta mel com un producte naturalment dolç i cremós. 

Unes de les propietats més rellevants de la mel de flor del taronger són les de relaxació i sedació. Aquestes propietats són conseqüència de la flor d'origen, és a dir, la flor del taronger.

Aquesta mel pot ajudar amb l'insomni, l'ansietat i el nerviosisme, entre altres anomalies. Es recomana afegir-ho a altres aliments, com pot ser la llet o el *yogurt. A més, és millor comprar la mel sense pasteuritzar per a consumir el producte amb totes les propietats naturals. 

La mel de *biercol prové de la planta *Calluna *vulgaris i es cull anualment a la fi d'estiu. Les característiques que destaquem d'aquest producte són, en primer lloc, el color fosc que té, la seua aroma bastant intensa, el seu sabor una mica picant únic i, finalment, aquest tipus de mel no cristal·litza per la seua possessió de propietats tixòtropes que permet al producte presentar una massa gelatinós que, en agitar-lo passa a un estat líquid i en reposar torna al seu estat gelatinós. 

La mel de *biercol conté ferro i minerals que ajuden a combatre l'anèmia, fatiga i *inapetencia. Així mateix, té propietats antireumàtiques, diürètiques i desinfectants de les vies urinàries. 

La mel del bruc prové de les flors d'un xicotet arbust denominat bruc i és considerada una de les millors mels del món per la seua alta puresa. 
Quant a les seues característiques principals, sabem que és d'un color marró amb tons rojos, té un sabor bastant dolç amb tocs agredolços i una aroma intensa a la flor de la seua planta d'origen. D'altra banda, aquest producte és totalment natural igual que la seua conversa i, per aquesta raó, es cristal·litza al poc temps d'envasar-lo. 

La quantitat de proteïnes i sals minerals és més elevada en aquesta mel i, igual que la mel de *biercol, conté ferro i minerals que ajuden a combatre l'anèmia, fatiga i *inapetencia. A més, compta amb propietats antireumàtiques, diürètiques i desinfectants de les vies urinàries. 

La flora del *Parpalló i la mel de *milflores està produïda per abelles procedents de diverses flors silvestres mediterrànies que es localitzen en el Paratge Natural (timó, *pebrella, bruc, romer…). La mel multifloral es produeix a partir de la pol·linització en llocs amb diferents tipus de flor durant els mesos de març i abril. 

Respecte a les seues característiques, el seu color és bastant clar amb tons rojos, la seua aroma floral i té un gust bastant dolç. És una mel completament natural i, per això, la seua conservació també ho és i es cristal·litza al poc temps després de l'envasament. 

La mel de *milflores complementa a les funcions digestives, eleva l'energia i força física i conté propietats antisèptiques. És molt bona idea utilitzar aquesta mel en comptes del sucre. 

La mel de romer s'elabora per les abelles que *liban de les flors del romer. Aquesta mel és més espessa i té un color ambre en estat líquid, no obstant això, quan es cristal·litza, observem que es transforma en mel de color blanc. 

Es consumeix mel de romer per a ajudar al procés de digestió, és a dir, és un producte útil per a combatre la indigestió, la digestió pesada, gasos i acidesa d'estómac. És una bona idea prendre una infusió després dels menjars que continga una *cucharadita de mel de romer. També, aquest producte s'ha demostrat útil en el cas de malalties respiratòries (tos, bronquitis, catarros, grips i refredats) per les seues qualitats pectorals, antisèptiques i balsàmiques. 

En contindre l'element químic liti (està inclòs en molts medicaments i fàrmacs), pot consumir-se per a combatre diferents trastorns mentals com el trastorn maníac depressiu, desordres bipolars, depressió i trastorn bipolar. Així doncs, pot millorar la memòria i alleujar estats de demència senil. Finalment, gràcies a les seues propietats naturals antisèptiques, cicatritzants i vulneràries resulta beneficiós per a alleujar els talls i ferides de la pell. 

La mel de timó es comença a produir, per part d'abelles, a inicis d'estiu fins a juliol, a partir de la planta timó. 

El seu color és clar quan està en un estat líquid i més fosc quan es cristal·litza. La seua aroma és molt semblant al de la seua planta i el seu sabor és dolç i delicat. Aquesta mel és molt eficaç per a curar infeccions de gola, millorar el sistema digestiu, regular la tensió arterial, reduir molèsties causades per l'asma i la bronquitis i regular la menstruació.